Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

DOUTNÍKY V HOTELECH A RESTAURACÍCH

9. 09 2011 | I v dnešní době chaotických a přehnaných antikuřáckých kampaní očekává většina mužů a rovněž nemálo žen, že při svém pobytu v dobrém hotelu, nebo restauraci, zde naleznou mimo jiné i dobrou nabídku doutníků. Pakliže ve vašem hotelu tato nabídka chybí a máte v úmyslu to změnit, měl by vám právě tento článek pomoci s návodem, jak na to.

Především je třeba znát pár informací o doutníkách a o tabáku vůbec. Tabák na výrobu doutníků se pěstuje nejčastěji v oblastech okolo rovníku, tedy v tropech, a jedna z nejdůležitějších podmínek k jeho pěstování je vedle tropického vedra i vysoká vlhkost  vzduchu - cca 75%. Pouze při takové vlhkosti má tabák svou charakteristickou vůni a chuť. Vzhledem k tomu, že v Evropě je vlhkost nepoměrně nižší, je třeba vytvořit doutníkům takové prostředí, které plně supluje vlhkost v jejich domovině. Není totiž nic horšího, než nabídnout hostovi vyschlý doutník bez vůně a chuti, který při promnutí v prstech praská a navíc špatně a nepravidelně hoří. Takové zařízení k uchovávání čerstvých doutníků se nazývá humidor. Jedná se v podstatě o dřevěnou skříňku s odklápěcím víkem, obsahující zvlhčovač a vlhkoměr. Při výběru humidoru je třeba se zaměřit na jeho těsnost a dále na to, aby měl cedrovou výstelku, protože pouze cedrové dřevo dodává doutníkům příjemnou vůni. Humidor v hotelovém baru by měl mít také prosklenou vrchní plochu, aby zákazník viděl doutníky, uložené uvnitř. Dále je ke kouření doutníků nutný doutníkový popelník. Od normálního se liší tím, že má prodloužené lůžko na odložení doutníku. Pokud si zákazník přeje v hotelovém baru hned doutník zapálit, měl by automaticky ke kouření takový popelník dostat. A nakonec je zde ještě  ořezávač, kterým se odřízne zalepená pata doutníku. To by měla učinit obsluha, pokud si host nepřeje oříznout doutník sám. K zapálení doutníku je možné použít doutníkové zápalky, jsou delší než ty normální, nebo plynový zapalovač. Při použití zápalek je nutné nechat odhořet hlavičku, jinak bude doutník cítit sírou. Jednou z nejcharakterističtějších vlastností tabáku je totiž schopnost přijímat veškeré pachy ze svého okolí. Z tohoto důvodu se k zapálení doutníku nehodí benzinový zapalovač.

Pokud všechny tyto náležitosti již máte, můžete začít s výběrem doutníků. Pro dobrý hotel, který nabízí luxusní ubytování a také ostatní služby na úrovni je nezbytné, aby i výběr doutníků sestával z tzv. long fillerů tj. lepších, ručně dělaných doutníků, kde náplň je tvořena z celých listů (odtud pochází i jejich název long filler = dlouhá náplň). Ideální jsou prémiové doutníky typu long filler, které mají již svou historii a rovněž ocenění z některých světových soutěží. Považují se za jakousi elitu mezi long fillery. Pozor na kubánské doutníky, jejich jméno je skloňováno v celé Evropě jako symbol dobrého doutníku, avšak je třeba si uvědomit, že jsou zpravidla velmi silné a tedy vhodné pro kuřáka, který pravidelně kouří více doutníků denně. Naproti tomu většina kuřáků doutníků holduje tomuto požitku v daleko menší míře a nezřídka vykouří třeba pouze jeden doutník týdně. Těmto zákazníkům vyhovuje spíše jemný doutník z Mexika, Nicaraguy, nebo Hondurasu. Obecně se dá říci, že „nekubánské“ doutníky získávají v posledních letech pro svou vysokou kvalitu a vynikající chuť daleko větší prestiž nežli ty kubánské.

Dále je třeba se věnovat pečlivému výběru velikostí doutníků. Rozhodně by měli být vybrané doutníky v uzančních velikostech. Co to je uzanční velikost doutníků? Vysvětlení je velmi snadné. Od nepaměti vyrábí jednotliví výrobci různé druhy doutníků a navíc tyto jednotlivé druhy ještě v mnoha velikostech. Existuje velmi široká škála různých velikostí doutníků. Každý výrobce doutníků má ve svém sortimentu celou řadu velikostí a postupem času se prostě jen stalo to, že se některé formáty velikostí, jež byly vyráběny u více výrobců stejné, zažily tj. staly se uzančními názvy, které v současné době znamenají konkrétní délku a průměr. Odtud se berou názvy jako Churchill, Robusto, Corona, Torpedo…atd. Nejkouřenější velikostí je zřejmě Robusto, avšak v hotelovém humidoru by měly být i ostatní velikosti. Důležité je, aby zákazník, objedná-li si např. Robusto nebo Coronu té které značky, opravdu dostal velikost, která tomuto názvu odpovídá. Jak toho docílit? Nakupujte doutníky pouze od distributorů, kteří mají ve svém sortimentu prémiové long fillery a mohou to skutečně doložit.

Ing. Milan Pokorný

Firma MP TOBACCO patří ke tradičním distributorům doutníků na českém trhu. Nejsme ale pouze distributoři, jsme dovozci doutníků z Mexika, Dominikánské republiky, Kuby, Hondurasu, Nikaragui a Indonésie. Rozumíme doutníkům a jsme vyhledávanými profesionály pro školení, přednášky a presentace z oblasti kouření, uchovávání a anatomie doutníků.

MP TOBACCO s.r.o.
Libušská 347/140
142 00  Praha 4
www.doutniky-humidory-prislusenstvi.cz
 

Diskuse

 
.

Speciály

Naše magazíny

Novinky ze světa bydlení, aut, techniky ...

Modelky Fashion Models , více na www.fashion-models.cz