Žáci v rámci projektu STRAVA BEZ ZBYTEČNÉ CHEMIE vymýšlejí recepty z výrobků Jaroměřické mlékárny

Celostátní projekt STRAVA BEZ ZBYTEČNÉ CHEMIE vyrazil do boje proti dětské obezitě. Na pomoc si přizval výrobky Jaroměřické mlékárny a tým kvalifikovaných výživových poradců. Hlavním cílem projektu je zařadit zdravé potraviny a pokrmy bez zbytečné chemie do školních jídelen, kantýn a bufetů a pokusit se změnit stravovací návyky dětí.  

Školní stravování pomáhá proti dětské obezitě

„Dvacet až třicet procent dětí školního věku je obézních,“ říká iniciátorka a manažerka projektu Ivana Bednářová Častvajová. Pavel Suchánek, odborník na výživu působící v Institutu klinické a experimentální medicíny dodává: „Školní stravování má významnou roli v boji proti dětské obezitě, protože školní oběd představuje zhruba třetinu energetického příjmu dítěte.“

Poradenství pro školy

Momentálně v rámci projektu STRAVA BEZ ZBYTEČNÉ CHEMIE působí 16 proškolených odborníků ve všech krajích České republiky. Jejich úkolem je navázat se školou dlouhodobou spolupráci, poskytovat poradenství a podílet se na tvorbě nutričně vyvážených receptů do školních jídelen nebo kantýn. Součástí projektu je i aktivní zapojení dětí a rodičů do procesu přípravy zdravých jídel.

Projektové dny

STRAVA BEZ CHEMIE pořádá na školách takzvané projektové dny. Během této akce dostanou děti možnost připravit nutričně vyváženou svačinu, navrhnout na ni reklamu (obal) a přiřadit ji svůj originální název. Výsledek pak hodnotí děti, učitelé i rodiče. Právě při přípravě svačin využívá projekt výrobky Jaroměřické mlékárny, které jsou kvalitní a bez „éček“. „Máme radost, že už školní děti díky projektu

STRAVA BEZ ZBYTEČNÉ CHEMIE přemýšlejí o tom, co jedí. Seznámí se s takovými pojmy, jako jsou například konzervanty či umělá barviva. Naučí se vybírat si produkty bez přísad, které tělu neprospívají, a dozvědí se o významu lokálních surovin. U výrobků Jaroměřické mlékárny se navíc mohou na vlastní kůži přesvědčit, že to jde i bez „éček“ – nešidit suroviny se vyplatí, odměnou je vynikající chuť,“ říká ředitel a majitel Jaroměřické mlékárny Bedřich Štecher.

Jaroměřická mlékárna

Jaroměřická mlékárna, ryze český výrobce sýrů, tvarohů a másel, si zakládá na kvalitě a tradičních postupech. Přímo v Jaroměřicích nad Rokytnou se tak už od roku 1937 zpracovává výhradně mléko od místních farmářů. Hotové výrobky neobsahují konzervanty, sladidla ani jiná nežádoucí „éčka“. Díky své mimořádné kvalitě získaly celou řadu významných ocenění. www.mlekarna.cz