Středoafrický prezident podpořil projekt školy. Staví ji Češi

Dva ze zakladatelů neziskové organizace SIRIRI odjeli na počátku února do Středoafrického města Bozoum, kde budou realizovat stavbu nové budovy školy pro 240 dětí.

Ve čtyřicetitisícovém středoafrickém městečku Bozoum se již od ledna kopou základy pro stavbu nové budovy školy pro místní děti. U příležitosti slavnostního zahájení stavby navštívil prezident Středoafrické republiky Francois Bozizé poprvé město Bozoum a položil základní kámen nové budovy školy. Bylo to jeho první veřejné vystoupení po lednovém znovuzvolení.

Výuka druhého stupně ZŠ prozatím probíhá v improvizovaných prostorách karmelitánské misie. Do konce srpna je ale v plánu postavit novou budovu školy. V jejích prostorách bude možno dokončit vzdělání až do maturity. Podle projektu se již nyní staví budova, kde bude šest tříd po 40 dětech, laboratoř, knihovna, sborovna a ředitelna a výhledově i počítačová učebna. Od letošního září by děti měly již navštěvovat novou budovu.

Autorem projektu nové budovy jsou architekti z české firmy Ama invest. Její majitel, Karol Böhm, se rozhodl vedení firmy předat a se svou ženou Ludmilou odjeli do Středoafrické republiky, aby na stavbu školy sami dohlíželi. Manželé Böhmovi jsou dva ze šesti zakladatelů české organizace SIRIRI. Na stavbě, kterou povedou, bude pracovat deset Středoafričanů. Ti za svou práci dostanou mzdu.

Kvůli nedostatku finačních prostředků musela být vloni po dvou úspěšných letech fungování uzavřena jediná škola v okrese velkém jako Morava. Proto je nyní snahou SIRIRI podpořit úsilí naší partnerské organizace v africké Bozoum, která chce školu znovu uvést do provozu a sehnat dostatečnou podporu na její dlouhodobé fungování.

„Fungování druhého stupně vzdělávání je v tamní oblasti zcela unikátní - pokud se totiž podaří získat finance na podporu vzdělávání, jsou v drtivé většině případů použity na provoz prvních tříd základních škol. Po pěti letech výuky tak pro děti školní docházka často končí. Vzhledem k základnímu principu práce SIRIRI, což je snaha pomoci místním obyvatelům postavit se na vlastní nohy, jsou ale samozřejmě i další roky vzdělávání velmi důležité, a proto jsme se rozhodli tento projekt podpořit,“ říká Václava Bratinková, předsedkyně správní rady SIRIRI.

SIRIRI je nezisková organizace, která již pátým rokem z České republiky pomáhá „dárcovským sirotkům“ – zemím ležícím mimo zájem oficiální pomoci, jež se bez pomoci „zvenčí“ neobejdou. V této chvíli se SIRIRI soustředí na pomoc ve Středoafrické republice, hlavním cílem jejích projektů je výsledná nezávislost zdejších obyvatel na pomoci zvenčí. Pomáhá místním lidem „postavit se na vlastní nohy“ a díky spojení se spolehlivými partnery na místě se to opravdu daří. Svými rozvojovými i humanitárními projekty ve Středoafrické republice i svou osvětovou činností v ČR si získala uznání mnoha lidí, mezi něž patří i známé osobnosti jako Jan Sokol, Václav Malý, Tomáš Sedláček či Pavel Fischer.

Aktuální informace a zápisky manželů Böhmových z jejich cesty si můžete přečíst na jejich blogu, na stránkách http://www.siriri.org/category/blog/.