Microgreens? Vypěstujte si rostlinky nabité vitamíny celoročně doma a bez zalévání

Vypěstovat si něco jedlého pro zpestření svých kulinářských výtvorů můžete i bez zahrádky, balkonu, terasy a dokonce i hlíny, zalévání a další péče o rostliny. Vyzkoušejte microgreens. Aromatické zelené rostlinky plné vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek za několik dnů získáte s pěstebními sety od kyjovské společnosti inGreen. Pěstování microgreens ze semínek není nic složitého, zvládnou to i děti a stačí k tomu pouze kelímek s hydrogelem, světlo, teplo, několik dnů růstu a minimum vašeho času. Pěstební set obsahující všechno potřebné včetně kvalitních nemořených a jinak neupravovaných semínek ředkviček, hořčice, brokolice, červeného zelí a dalších indoorově pěstovaných rostlinek zajistí nejenom vitamíny a zajímavé chutě, ale také zábavu, a to nejenom pro děti.

VIDEO: https://youtu.be/nhFFqyB6YNA

Sklizeň na okně za pár dnů

Jak na to? Set pro domácí pěstování obsahuje kelímek s víčkem, dvě balení semínek podle vašeho výběru a dva balíčky speciálního substrátu na bázi draslíku, který se po namočení změní v gel, v němž semínko vzejde a rostlinka dále roste. Například na vašem okenním parapetu. Vy už jen sledujete, kdy bude ta nejvhodnější doba sklizně, což je podle podmínek, druhu rostliny, ale i vašich potřeb zhruba za pět až sedm dní. Na sklízení potřebujete už jenom nůžky či nůž, jimiž křehké výhonky ostříháte, případně odříznete. A pak si s nimi coby vitamínovou bombou posypete svůj oběd na talíři, voňavé steaky při grilování s přáteli, salát, chlebíčky pro návštěvu nebo třeba jenom krajíc chleba s máslem. Mladé rostlinky s koncentrovanou chutí najdou v jakémkoliv vašem pokrmu nezastupitelné místo, zvýrazní použité suroviny a pozvednou jídlo o několik úrovní výš.

Microgreens 365 dní v roce

Pěstební kelímek navíc opakovaně využijete při pěstování druhé dávky bylinek ze setu. Výhodou je, že vitamíny z doma vyprodukovaných microgreens si můžete dopřávat po celý rok, protože jejich pěstování není spojeno výhradně s jarními měsíci. Faktem je, že křehké oddenky chutnají stejně dobře po celý rok. Stačí mít vždy v zásobě další „rozpěstovaný“ kelímek, anebo raději více kelímků, což zajišťuje kontinuální přísun vitamínů, které opravdu chutnají, do vaší kuchyně.

Obavy nejsou na místě ani co se týká zátěže na životní prostředí, protože všechny součásti pěstebního setu jsou recyklovatelné – papírový přebal, plastové víčko i papírový kelímek s použitým absorbentem a zbytky kořínků sklizených rostlinek. Posledně jmenované se dá jako zcela neškodné a rozložitelné odložit do kontejneru na bioodpad. Další tipy, nebo otázky k domácímu pěstování jsou zpracovány na e-shopu.